Trintuvas – puikus pagalbininkas virtuvėje!


December 20, 2012

Bijote, nemokate ar nesiryžtate gaminti maisto trintuvu? Pirmyn į kovą su savo baimėmis!

Dažnas iš mūsų, kas dar nėra išbandęs trintuvo ar smulkintuvo privalumų, turime abejonių, ar verta įsigyti šiuos prietaisus. Pagrindinės dvejonių priežastys: a) netarkuoja bulvių; b) netrina bulvių košės; c) o ką aš su jomis darysiu? Na, juk taip – koks lietuvis be cepelinų, kūgelio, bulvinių blynų bei bulvių košės!

Problemos sprendimas: tarkiai. Paimame nuskustas bulves (na, taip jas tikrai reikia nuskustiJ), supjaustome bet kokiais gabalėliais.  Nenugalimas ginklas – bet kuris trintuvas pavers bulvių gabalėlius į nuostabią  bulvių tyrę bulviniams blynams ar netgi cepelinams akimirksniu! Paprasta!

Problemos sprendimas: bulvių košė.  Prieš kelis metus  nedaug gamintojų galėjo pasigirti trintuvais su specialiu antgaliu bulvių košei trinti. Dabar situacija ženkliai pasikeitusi: praktiškai kiekvienas trintuvų gamintojas  iš savo asortimento gali pasiūlyti modelių su tuo stebuklingu antgaliu. Juo darbuojantis daržovių košė taps puri ir gardi.

Problemos sprendimas: ką su trintuvu gaminti?

1. Svogūnai ir česnakai mėsos faršui.  Paimame nuvalytus česnakus, svogūnus, supjaustome bet kokiais gabalėliais. Trintuvu šios ne itin gardžiai kvepiančios, bet labai skanios ir naudingos  daržovės virsta puikiu prieskoniu jūsų faršui. Jokių nutarkuotų, nekvepiančių rankų! Nagai liks išsaugoti, o vieta lentynose sutaupyta. Šalin „tarkas“!

P.S. pagal mamų ir močiučių receptus į faršą verta  įdėti tarkuotą bulvę (suteikia purumo),  tad sutrinkite ją kartu su česnakais ir svogūnais. Tai padarysite per akimirką.

2. Trintos uogos,  trintos sriubytės, šalti padažai, užtepai, pieno kokteiliai, kremai  majonezas – mmm, kaip puikiai paruošia visas jūsų gurmaniškas įmantrybes šie nuostabūs prietaisai.

Keletas receptų (jie visi išbandyti – ragavo net patys skeptiškiausi svečiaiJ):                  

  Puiki moliūgų sriuba    

  Reikės:

  1. 3–4 vidutinio dydžio bulvių
  2. 1  morkos
  3. 1 svogūno (jei nemėgstate, nedėkite)
  4. Apie 300 g geltono moliūgo (ypač tinka iš nuosavo daržo – vitaminų šaltinis!)
  5. Grietinėlės  (pagal skonį ir dietų laikymosi režimą apie 50–200 g)
  6. Juodųjų pipirų, druskos, raudonėlio, baziliko – pagal skonį
  7. Pagal skonį galima įdėti čili pipirų ir imbiero (ragaujant, kad nepadaugintumėte)

Nuvalome daržoves, supjaustome griežinėliais. Nereikia labai smulkinti: bulves į 4–5 dalis, morkas , svogūnus griežinėliais, moliūgus panašiai kaip bulves. Sudedame daržoves į puodą, užpilame vandeniu (arba sultiniu, geriausiai – VIŠTIENOS) tiek, kad jis matytusi tik paspaudus daržoves. Užvirus sudedame prieskonius. Verdame ant mažos ugnies, kol visos daržovės suminkštėja.  Nebijokite, jei kas ir sukris – bus dar skaniau. Nupilame skystį į atskirą indą. Išvirtas daržoves tame pačiame puode sutriname su trintuvu (kotu). Sutrintą masę užpilame skysčiu. Pilame po truputį pagal skonį: jei patinka skystesnė, skysčio daugiau, jei tirštesnė, mažiau. Išmaišome, uždedame ant ugnies  ir maišydami užviriname. ParagaujameJ. Jei trūksta prieskonių, įdedame dar. Pabaigai supilame grietinėlę.

Prie šios sriubos puikiai tinka batono skrebučiai (jei kubeliais, galima suberti šiek tiek ir į sriubą) su sūriu, alyvuogių aliejumi, pagal skonįJ.

Trinta šampinjonų sriuba                                

Reikės:

  1. 3–4  vidutinio dydžio bulvių
  2. 2 morkų
  3. 1 svogūno (jei nemėgstate, nedėkite)
  4. Apie 300 g šampinjonų
  5. Grietinėlės pagal skonį, apie 50–200 g
  6. Juodųjų pipirų, druskos, raudonėlio, baziliko, pagal skonį
  7. 20–50 g alyvuogių aliejaus (tinka ir sviestas)

Nuvalome daržoves, supjaustome griežinėliais. Nereikia labai smulkinti:  bulves į 4–5 dalis, morkas, svogūnus griežinėliais, šampinjonus per pusę (jei didesni, į keturias dalis). Puode (sriubosJ) įkaitiname aliejų (sviestą). Sudedame daržoves į puodą tokia seka: svogūnai, morkos šampinjonai, bulvės (taip, taip – jas šiek tiek pakepinus, išgaunamas labai puikus sriubos skonis, išbandykite), užpilame vandeniu (arba, jei nesikūdinate, sultiniu – geriausiai VIŠTIENOS J) tiek, kad jis matytųsi tik paspaudus daržoves. Užvirus sudedame prieskonius. Verdame ant mažos ugnies, kol visos daržovės suminkštėja.  Nebijokite, jei kas ir sukris – bus dar skaniau. Nupilame skystį į atskirą indą. Išvirtas daržoves tame pačiame puode sutriname su trintuvu (kotu). Sutrintą masę užpilame skysčiu. Pilame po truputį pagal skonį: jei patinka skystesnė, skysčio daugiau, jei tirštesnė, mažiau. Išmaišome, uždedame ant ugnies, maišydami užviriname. ParagaujameJ. Jei trūksta prieskonių, įdedame dar. Pabaigai supilame grietinėlę.

Prie šios sriubos puikiai tinka batono skrebučiai (jei kubeliais, galima suberti šiek tiek į sriubą) arba pakepinta rūkyta šoninė.

Paprastas, bet vaikų labai mėgstamas kokteilis 

  1. 100 g šalto pieno
  2. 50–70 g vanilinių ledų (geriausiai tinka plombyras)
  3. 50 g uogų iš šaldiklio – tinka mėlynės, braškės ir t. t.

Viską sudedame į plakimo indą ir trintuvo kotu išplakame. Supilame į aukštą taurę. Šiaudelis – būtinasJ, ant kraštelio šiek tiek įpjovę peiliu pakabiname apelsino, banano, obuolio, mandarino ar kito vaisiaus riekelę. Skanaus!

Ypatingas užtepas visiems atvejams!

Reikės:

  1. 100 g 9 % varškės (iš apvalių pakeliųJ)
  2. Šaukšto gero majonezo
  3. Šaukšto sviesto           
  4. ½ avokado
  5. 1 skiltelės česnako
  6. Provanso žolelių prieskonių (jei neturite, tiks bazilikas, raudonėlis, čiobreliai).Tinka krapai!
  7. Pipirų, druskos – pagal skonį.

Avokadą ir česnaką nulupame, supjaustome šiek tiek. Į plakimo indą sudedame varškę, majonezą, prieskonius, sviestą, supjaustytus avokadą ir česnaką. Viską sutriname trintuvo kotu iki vientisos masės. Paruošta!

Šis užtepas tinka ant skrudintos duonos, duoniukų, krekerių ir t. t. Tinka kaip užtepas su šviežiomis daržovėmis, pvz., morkomis, salierų kotais, paprika, agurkais (į centrą dedame indelį su mase, aplinkui šiaudeliais supjaustytas daržoves ir užkandžiaujame). Puikiai dera su sūdyta lašiša, keptais baklažanų, cukinijų griežinėliais, šviežiais pomidorų gabalėliais. MMMJ

Skanaus!!!

AVITELOJE  galite įsigyti įvairiausių gamintojų trintuvų.  Asortimentas nuo pačių papraščiausių iki itin galingų ir išskirtinai funkcionalių.

Trintuvų sąrašas čia.