Kad žiemą maitintumėmės sveikiau…


July 27, 2012

Ekologija, sveiki produktai – tai jau įprastos temos, kurias aptarinėja visi ir nuolat. Žiemą ir pavasarį neretai jaučiame sveikų  daržovių vaisių stygių, o jie prekybos centruose dažniausiai būna atvežtiniai arba ganėtinai brangūs. Tad apsirūpinkime sveikais naminiais produktais jau dabar – juk vasarą reikia ruošti roges žiemai… O jei dar ir savo arba tėvų, senelių derlius kaip niekad užderėjo? Kas gali būti geriau už savo rankomis atrinktų ir pačių užšaldytų daržovių sriubos lėkštę arba naminius blynelius su trintomis braškėmis, rodos, ką tik surinktomis lysvėje? Mmm… jau dabar laukiu žiemos, kad išsitraukčiau iš savo šaldiklio trintų braškių indelį ir pasidaryčiau stulbinamą, bet nesudėtingai paruošiamą desertą su mascarpone sūriu ir sausainukais…

Šaldyti daržoves paprasta. Nereikia jokių kulinarinių kursų ir mokyklų. Šaldyti produktus gali kiekvienas: juk toks atsargų ruošimo būdas itin greitas ir paprastas. Šaldant produktus  ir juos tinkamai laikant, išlieka visos naudingos medžiagos, spalva, aromatas bei forma.  Tam tereikia šaldiklio stalčių šaldytuve arba – geriausiai, jei turite galimybę – atskiro šaldiklio. Kokie jie būna ir kaip išsirinkti, rašėme anksčiau:

http://blogas.avitela.lt/patarimai-kaip-issirinkti-tinkamiausia-saldymo-technika/

O dabar pateikiame patarimų, kaip šaldyti produktus:

Visų pirma, reikėtų pasirinkti tinkamus, nesužalotus, sveikus  produktus, o tada juos perrinkti, surūšiuoti. Kaip jau žinote, šaldyti galima bet ką: nuo įprastinių mėsos gabalų bei koldūnų iki prieskoninių žolelių.

Norint išsaugoti daržovių, vaisų bei grybų maistines bei vizualines (pvz. spalvą) savybes, prieš dedant į šaldymo kamerą šiuos produktus patartina kelioms minutėms panardinti  į verdantį vandenį, o tada tuoj pat į šaltą, kad produktai staigiai atvėstų.  Tokiu būdu suardomi tam tikri fermentai, todėl vertingųjų medžiagų nuostoliai būna mažesni, išlieka natūrali produktų spalva, aromatas, skonis, o ir maistas greičiau išverda. Išbandytas patarimas – voveraites šaldyti geriau nuvirtas, nes kitaip apkarsta.

Šaldytus produktus reikia laikyti tam tikroje taroje: maišeliuose, indeliuose, geriausiai – per vieną kartą suvartojamomis porcijomis. Prieš šaldant iš maišelių būtinai reikia pašalinti orą, kurio perteklius šaldymo metu kenkia aromatui ir skoniui.

Paruoštus šaldymui produktus reikia užšaldyti kuo greičiau,naudojant greito užšaldymo funkciją, ir, jei šaldiklio technologijos leidžia pasirinkti, nustačius kuo žemesnę temperatūrą. Priešingu atveju  šaldomuose produktuose susidaro pernelyg dideli ledo kristalai, kurie naikina produktų struktūrą.

Be abejo, šaldytiems produktams kenkia pakartotinis užšaldymas, tad prieš renkantis šaldiklį arba šaldytuvą, verta atkreipti dėmesį, kiek prietaisas išlaiko šaltį nutrūkus elektros energijos tiekimui – juk visko būna.

Nepamirškite suvartoti gėrybių iki jų galiojimo termino pabaigos:

  • Vyšnios, trešnės, petražolių lapeliai, krapai, gelsvės, salierų lapai, žalieji žirneliai ir pupelės gali būti laikomi 8–12 mėn.;
  • Serbentai, agrastai, slyvos, rabarbarai, avietės, žemuogės, braškės – iki 12 mėn.;
  • Svogūnų laiškai, porai, žiediniai kopūstai, brokoliai, morkos, moliūgai – 6–8 mėn.;
  • Virti ir kepti grybai — iki 6 mėn.;
  • Pomidorai – 3–6 mėn.;
  • Agurkai – iki 6 mėn.

Geriau atšildyti produktus šaldytuve, neskubant – tada geriau išlieka jų skonis  ir aromatas.

Keletas receptų:

Šaldytas šviežių daržovių itališkos sriubos rinkinukas

Vienodomis proporcijomis į šaldymo maišelį arba indelį sudėti atrinktas, nuplautas, nuluptas, norimo dydžio gabalėliais supjaustytas morkytes, žiedinius kopūstus, porus, svogūnėlius, žirnelius, pomidorus ir cukinijas, o tada užšaldyti įjungus greito užšaldymo režimą ir nustačius kuo žemesnę temperatūrą.  Žiemos sekmadienio pietums beliks išsivirti sultinuko, nuskusti bei susmulkinti norimu dydžiu keletą bulvių, o tada suberti rinkinuko turinį – ir aromatinga bei naudinga organizmui sriubytė garuos ant jūsų šeimos stalo.

Šaldyti agurkai šaltibarščiams

Agurkus nuskusti, išimti sėklas (galima naudoti didesnius, sunkiai panaudojimus marinavimui agurkus, liaudiškai vadinamus peraugusiais). Tada supjaustyti ar sutarkuoti norimo dydžio gabalėliais, šiek tiek nuspaudus sultis norimo dydžio porcijomis sudėti į šaldymo tarą ir užšaldyti. Ištraukus atitirpinti nebūtina – šalti agurkai atšaldys kefyrą ir skiesti nereikės. Skonis kaip ką tik iš lysvės!

Skanaus!

Šaldiklius galite išsirinkti:

http://www.avitela.lt/p/buitine-technika/saldymo-iranga1/

 

© 2012, AVITELA. All rights reserved.





Panašūs straipsniai