Būkite sau baristos namuose – patarimai kaip išsirinkti tinkamiausią kavos aparatą


November 5, 2012

Dauguma iš mūsų neįsivaizduoja ryto be akis atmerkti padedančio ir jėgų suteikiančio skanios kavos puodelio. Dažnai tai gero ryto pradžios ritualas: kava į lovą mylimajam (-ai), kolegų susibūrimas ir malonūs pašnekesiai prieš įtemptos dienos pradžią, sekmadienio pusryčiai jaukiai įsisukus į minkštą chalatą… ir dar daug kitų malonių akimirkų, neįsivaizduojamų be kavos skonio bei aromato.

Kavą mėgstame visokią ir kiekvienas renkamės individuliai: esspreso, kavą su pienu, latte, capucino, mosciato, mocca, frappe, tiesioj juodą kavą, amerikietišką kavą, turkišką kavą… – galime minėti galybę mėgstamų kavos gėrimo variacijų. Čia kaip ir paprastame gyvenime – kiek žmonių, tiek ir nuomonių.

Kavos paruošimo prietaisų taip yra tikrai labai daug, todėl natūraliai kyla klausimai: kuris yra geriausias ir tinkamiausias? Ar patenkins mano lūkesčius? Ar bebus reikalingas paprastas virdulys?

Šiame straipsnyje bandysime atsakyti, kaip išsirinkti patį tinkamiausią variantą jūsų kavos gėrimo ritualams.

Šiuo metu galime pasidžiaugti dideliu kavos aparatų asortimentu tiek kainų, tiek technologinių savybių, tiek gamintojų, tiek dizaino atžvilgiu. Norėdami padėti jums susigaudyti šioje gausybėje, paaiškinsime pagrindinius dalykus.

Pagal technines charakteristikas galime išskirti šias kavos aparatų grupes:

  • Išlašėjimo principu veikiantys aparatai

Išlašėjimo principu veikiantys kavos aparatai – tai visiems gerai pažįstami, šiek tiek praradę savo populiarumą kavos aparatai silpnos amerikietiškos kavos mėgėjams. Šio aparato privalumai: gėrimas visada po ranka, palaikoma temperatūra, galima gaminti arbatą. Esminis trūkumas – prietaisas neišgauna viso galimo kavos pupelių skonio ir intensyvumo dėl savo techninių savybių: vanduo per kavą bėga be spaudimo, išlašėjimo principu.

  • Automatiniai kavos aparatai

Automatiniai kavos aparatai veikia spaudimo principu, todėl kartais vadinami spaudiminiais. Dėl stipraus spaudimo iš ką tik sumaltų kavos pupelių išgaunama visa, kas geriausia: aromatas, skonis, naudingosios savybės. Automatiniai kavos aparatai paruošia kavą pagal jūsų norus – belieka pasirinkti. Visada puikų rezultatą garantuoja aukštos kokybės pupelių, vandens ir pieno naudojimas, moderni elektronika ir pažangios technologijos. Automatiniai kavos aparatai viską padaro patys: nuo išsivalymo, nukalkinimo iki kavos intensyvumo bei pieno putos tirštumo parinkimo. Jie itin vertinami dėl skaniausios, intensyvaus skonio kavos bei itin paprasto naudojimo. Automatiniai kavos aparatai – ne tik, ko gero, aukščiausias kainos segmentas, bet patys patogiausi bei inovatyviausi kavos aparatai visais atžvilgiais. Gamintojų pasirinkimas didžiausias, dizainas, funkcionalumas, patogumas, technologijos – pačio aukščiausio lygio.

Renkantis automatinį kavos aparatą derėtų atkreipti dėmesį į toliau pateikiamus dalykus: 

1. Reikia atkreipti dėmesį į kavos malūnėlio girnas. Standartiškai kavos aparatuose įmontuotos nerūdijančiojo plieno girnos, bet paskutiniu metu daugelis gamintojų itin dažnai gamina keramines girnas, kurios užtikrina dar puikesnį kavos aromatą bei sumalimą, išvengiant metalo skonio, be to, turi įtakos net kavos karštumui.

2. Atkreipkite dėmesį ir į tai, kokias kavos rūšis gali pagaminti kavos aparatas – esspreso, lungo, latte ir kitos… Kavos aparatai gali paruošti iki 54 rūšių kavos gėrimų tiksliai pagal jūsų skonį: galite rinktis kavos putos dydį, skonio intensyvumą, pieno putos aukštį (dydį), kavos karštumą ir pan.

3. Vertėtų atkreipti dėmesį į kavos aparto dizainą ir spalvą – jų yra įvairių, parinksime pagal jūsų pageidavimą, priderinsime prie interjero.

4. Reikia atkreipti dėmesį į valymo ir nukalkinimo funkcijas. Daugumoje aukštesnės klasės aparatų yra su inovatyviu savaiminio prasiplovimo ciklu po kiekvienos kavos puodelio paruošimo – dar intensyvesniam ir puikesniam kavos skoniui.

5. Atsižvelkite ir į funkcionalumą. Yra kavos aparatų, kurie kavą patiekia vieno mygtuko paspaudimu.

6. Jei mėgstate baltą kavą, reikėtų atkreipti dėmesį į pieno paėmimo būdą, nuo kurio priklauso prietaiso naudojimo patogumas. Pienas gali būti paimamas tiesiai iš pieno pakelio per žarnelę, gali būti naudojama išimama talpykla, iš kurios pienas paduodamas automatiškai; taip pat vertėtų pažiūrėti, ar pieno talpykla lengvai išimama ir ar ją galima laikyti šaldytuve.

7. Įvertinkite technologinės galimybes. Aukščiausios klasės kavos apartuose galima net suprogramuoti sau idealią kavą ir vėliau ją pasigaminti tik vieno mygtuko paspaudimu. Skirtingą kavą atskirai gali užsiprogramuoti iki 6 šeimos arba kolektyvo narių. Netgi yra tokių kavos aparatų, kurie atpažįsta asmenį pagal pirštų antspaudus!

  • Pusiau automatiniai / rankiniai kavos aparatai

Pusiau automatiniai / rankiniai kavos aparatai taip pat veikia spaudimo principu. Jų veikimo principas toks: karštas vanduo iš talpyklos dideliu slėgiu eina per sumaltas pupeles, todėl iš ką tik sumaltų kavos pupelių išgaunamos visos geriausios kavos savybės – aromatas, skonis, naudingumas. Tokie aparatai skirti tiems, kurie mėgsta pasigaminti sau tinkamą kavą dalyvaudami visame gamybos procese: patys įpildami vandens, sumaldami kavos pupelių, įjungdami spaudimą, pieno putos suplakimą ir kt. Trumpiau pasakius, tai pasirinkimas tiems, kurie nori būti savo namuose patys sau baristos.

  • Kapsuliniai kavos aparatai

Kapsulinių kavos aparatų veikimo principas itin paprastas: į specialią talpyklą dedama atitinkamo gamintojo kapsulė su pasirinktos rūšies kava, o tada nuspaudžiamas mygtukas – kava pagaminta. Prietaisas itin patogus ir nereikalauja jokio valymo. Kavos aparato trūkumas: naudotojas pririštas prie kavos kapsulių gamintojo bei jo teikiamo kapsulių asortimento, kuris dažnai būna ribotas bei priklausomas nuo gamintojo sprendimų. Ekonominiais paskaičiavimais, naudojant kapsulinį ar pupeles malantį automatinį kavos aparatą, kavos puodelio kaina yra panaši, tad drąsiai galite mėgautis paprastu kapsulinio aparato funkcionalumu.

  • Kuo buitinio naudojimo aparatai skiriasi nuo tų, kurie skirti kavinėms, barams?

Eksploatacijos dažnumu. Techninės savybės tos pačios, bet komerciniai aparatai pritaikyti didesniems apkrovimams. Bare veikiantys aparatai pritaikyti sunkesnėms darbo sąlygoms – jungiami tiesiai prie vandentiekio, turi keletą kavos ruošimo lizdų (kai vienu metu galima ruošti du, keturis arba šešis kavos puodelius) bei didelį šildomą paviršių kavos puodeliams. Kavinių ir barų aparatus galima palyginti su pusiau automatiniais spaudiminiais mūsų parduotuvėje parduodamais aparatais.

Daugelis baiminasi, kad toks prietaisas reikalauja daug priežiūros. Visi aparatai su virimo, kaitinimo funkcija, tokie kaip ir skalbyklės, virduliai ar laidynės, reikalauja bazinės priežiūros – nukalkinimo. Kuo dažniau tai darysite, tuo ilgiau aparatas bus tinkamas naudoti ir vartos mažiau elektros energijos. Taigi, kavos aparatas nereikalauja daugiau priežiūros, nei kiti prietaisai.

Keletas patarimų, kad kavos aparatas veiktų ilgiau:

• Nepilkite vandens į kavos pupelių talpą;

• Išjunkite kavos aparatą, jei jis nenaudojamas ilgiau nei valandą;

• Naudokite tik minkštą vandenį;

• Laiku patikrinkite kavos tirščių talpą;

• Į vandens talpą pilkite tik šaltą vandenį;

• Gamindami kavą neišjunkite aparato ir neatidarinėkite talpų;

• Bent kartą per savaitę išvalykite pagrindinį mechanizmą;

• Puodelių šildytuvas (jei toks yra) skirtas tik puodelių šildymui, todėl nedėkite ant jo džiovinti šlapių puodelių.

Neretai susiduriama ir su dilema, ar verta pirkti kavos aparatą, jei šeimoje yra tik vienas kavos mėgėjas?

Be abejo, reikėtų įvertinti, kiek dažnai geriate kavą. Įsigyti kavos aparatą neapsimoka vienu atveju – jei visai negeriate kavos ir jūsų draugai bei šeimos nariai kategoriškai atsisako kavos gėrimo.

Verta, kadangi tai bus neprilygstamos kavos gaminimo aparatas, kuris:

1. Leis mėgautis kiekvienu kavos gėrimu, lyg tai jis būtų pagamintas patyrusio baristos;

2. Vaišinsite ir stebinsite svečius;

3. Leis plikyti arbatą – ypač tinkama vandens temperatūra žaliai arbatai;

4. Galėsite ruošti kakavą ar panašius gėrimus;

5. Galėsite nuolat turėti šilto pieno, tinkamo net vaikų maitinimui;

6. Turėsite puikų pagalbininką, be kurio tolimesnio gyvenimo nebeįsivaizduosite.

Taigi kavos aparatas tinka ne tik biurams, bet ir nedidelei šeimai. Belieka tik išsirinkti sau tinkamiausią kavos aparatą ir mėgautis nepaprastai aromatinga ir šviežia kava kiekvieną rytą ar kada tik geidžia Jūsų širdis.

  • Ar šiandien tai yra prabangos prekė?

Vertinant Europos šalių pardavimus, ši prekė yra itin paklausi ir „ant bangos“ . Dauguma gamintojų atlieka įvairiausius tyrimus, kurių rezultatai rodo, kad kava įeina į populiariausių gėrimų tandemą, kartu su vandeniu, alumi bei arbata. Gerti kokybišką, įmantriausiais būdais pagamintą kavą yra stilinga ir madinga.

„Avitela“ didelį dėmesį skiria mokymams, tad vedame mokamąjį, ugdomąjį darbą populiarinant kavos apartus. Galime teigti, kad kuo toliau, tuo labiau jie tampa paklausūs. Tikime, kad greitai kiekviena vidutines pajamas gaunanti šeima turės po tokį aparatą.

Skaniam vakarui su kava lengvas kavos receptas iš Indijos. Pietų Indijoje į kavą pilama daug pieno ir beriama daug cukraus. Tai padeda „atgaivinti” gomurį pavalgius aštraus, pikantiško maisto.

Šalta indiška kava ( 2 asmenims)

  • 500 ml karštos stiprios juodos kavos,
  • 2 gvazdikėliai,
  • 2 gabalėliai cinamonų lazdelės,
  • 2 kvapiųjų pipirų žirneliai,
  • kapoto ledo.

Ant prieskonių užpilame karštos kavos ir palaikome valandą. Kavą įpilame į taures, įdedame ledo gabalėlių. SKANAUS!

 

 





Panašūs straipsniai